Am absolvit ca șef de promoție facultatea de drept, pe 9 iulie 2021, după patru ani de studii la zi în cadrul programului de Drept European și Internațional al Universității „Nicolae Titulescu” din București, cu 9,92 media anilor de studii și cu 9,64 la examenul de finalizare a studiilor. Aleg să încep astfel acest prim articol de pe blogul meu care este nou și vechi, deopotrivă, pentru a face oarecum legătura cu un trecut digital transformat, din nefericire, în istorie. Da, aici era cândva blogul meu de ziarist și de metalist, cu sute de articole pe care un roboțel de la societatea furnizoare de anumite servicii online le-a șters cu nonșalanță într-o zi. Știu, puteam să-i dau în judecată, dar am ales alte priorități.

Am ales să mă despart de presa românească, unde profesional nu mă mai regăsesc absolut deloc, și să studiez cuminte patru ani de drept făcut la zi, pe cinstite, cu cărțile pe genunchi. Pe când alții ieșeau la bere, eu mai deschideam un curs de procedură civilă sau de drept penal, mai băgam în cap niște texte de lege, mai rezolvam o sută de mii de catralioane de teste grilă pentru verificare și consolidare a materiei.

În pandemie, nu am rupt Netflix-ul, în schimb am rupt Tratatul de Procedură Civilă, de Gabriel Boroi, am pus pe repeat manualul de procedură penală al domnului profesor Bogdan Micu. De fapt, cărțile de drept pe care le-am cumpărat de la începutul facultății au cam depășit suta și, cu acest prilej, am inaugurat două noi biblioteci – una în living, una pe hol.

Ultimele trei semestre au fost cele mai crunte, când am făcut exclusiv cursuri online, până într-acolo încât drumurile până la supermarket au devenit aventura supremă a vieții mele. Iar ultima sesiune s-a derulat în ambianța suavă a unui ditamai șantierul de construcție deschis taman sub fereastra mea, șantier acompaniat apoteotic de două bormașini în sincron, la două etaje diferite din clădirea unde viețuiesc, dacă asta se mai poate numi viață.

Dar a meritat deranjul de a-mi pune viața pe hold patru ani, acum sunt fericitul titular al unei licențe în științe juridice și deținătorul glorioasei distincții de rege al tocilarilor din promoția 2021, adică de șef al promoției.

Acuma, dacă tot m-am reinventat într-o nouă calitate, poate că regret ceva mai puțin dispariția irecuperabilă a vechilor mele articole de pe acest blog. Uneori, o pagină albă echivalează cu o a doua șansă la o primă impresie.

Vom vorbi aici, așadar, despre chestiuni care interesează științele juridice, dar și despre mass-media, pentru că, din nefericire, mai am o diplomă de licență luată cu 10 și în această materie la care pretind că mă mai pricep nițeluș.

Totodată, nu promit că mă voi abține să scriu dacă îmi fac drum pe la vreun concert. E posibil ca ispita să mi se pară irezistibilă și să le zic iarăși pe bune, ca altădată.

Vă urez, așadar, lectură plăcută vouă, iar mie îmi urez, în lipsă de alți lăudători, toceală cu spor și examen ușor la admiterea în barou!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *